Hem / Referenser / ”Vi vill ha en rekryterare som förstår vårt DNA”

”Vi vill ha en rekryterare som förstår vårt DNA”

Finnveden Executive har fått förtroendet att vara med på tillväxtresan.

Snabbväxande kyl- och hydraulikinnovatören Ymer Technology har gått från noll till miljardomsättning på ett decennium.

Framgångssagan Ymer Technology börjar hemma i källaren hos Michael Byström som är medgrundare, delägare och tillika styrelseordförande.

”Det här var 2005. Det var samtidigt som vindkraften ’boomade’. Parallellt blev kylningen i vindkraftverk och entreprenadmaskiner en het fråga på grund av de nya renhetskraven”, berättar Fredrik Petersson.

I dag är Ymer Technology en global aktör med närvaro i Europa, USA och Asien som erbjuder helhetslösningar i form av design, konstruktion och montage av kompletta kyl- och hydrauliklösningar. Leveranserna är ofta specialanpassade för stora och avancerade tillämpningar i tunga maskiner, bland annat på entreprenadmaskiner, stenkrossar och borriggar. Ymer Technology utvecklar och tillverkar också kylare för världens största vindkraftverk med en effekt på 10 MW. Ända sedan starten har Fredrik och Michael haft ett annorlunda angreppssätt-

”Vi upplevde att många av konkurrenterna i branschen var statiska – vi ville vara snabbrörliga och roliga att ha att göra med. Vi tycker att det är viktigt att man har passion och edge i allt man gör. Man måste gilla det man håller på med, annars blir det lätt fel. Vi tror på mötet mellan människor – särskilt i affärer. Det personliga mötet slår mejlen. Varje gång!”

Snabba förändringar

Det här är en filosofi som Ymer Technology tillämpar även i samband med rekryteringar. Sedan tre år tillbaka är det Finnveden Executive och Anne Palmgren som har fått förtroendet att rekrytera företagets ledare. Bland annat en Chief Operations Officer som ansvarar för bolagets fem olika produktionsenheter runtom i världen, en inköpschef, en logistikchef och en kvalitetschef.

”Vi vill ha en rekryteringskonsult som förstår de speciella krav som det innebär att jobba för ett ägarlett bolag. Anne har varit skicklig på att känna av oss som ägare och att förstå bolagets DNA. Hon har också lyckats översätta det till rätt kompetenser som kompletterar organisationen och samtidigt värdesätter ägarskapet.”

Det faktum att organisationen växer så snabbt innebär att företagets behov hela tiden förändras.

”När vi satt i en källarlokal och hade fem anställda som kände varandra så hade vi en typ av hierarki. I dag när vi är nästan 300 medarbetare över hela världen så säger det sig självt att man måste ha en mer processtyrd organisation. Samtidigt är varken jag eller Michael de mest administrativa själarna – så när vi gör en rekrytering måste vi veta att vi får en doer. Någon som själv kan verkställa och följa upp. Där har Anne hittat rätt.”

Mod och erfarenhet

Trots den snabba tillväxten så är företagets entreprenöriella anda fortfarande stark; att våga utmana hör till kulturen.

”Anne har integritet och är en personkännare. Hon förstod direkt att Micke och jag är starka ägare men hon vågade ändå ifrågasätta och använda sin erfarenhet för att presentera egna idéer. Det har inneburit att hon har kommit med väldigt många bra lösningar och synpunkter som har lett till långsiktiga rekryteringar. Att hitta rätt kandidat är en sak, men sedan ska ju kandidaten vinna vår sympati – och den införsäljningen har hon lyckats med.”

Att ett globalt tillväxtföretag väljer att anlita ett svenskt bolag för sina executive-rekryteringar tycker Fredrik Peterson är helt naturligt.

”Vi ville ha en specialist på ledare och eftersom vi är ett svenskt bolag så är många medlemmar i ledningsgruppen svenskar. Samtidigt har Finnveden Executive ett internationellt nätverk när det behövs. Dessutom klickar vi. Det är viktigast av allt.”

Recruitment consultants

Roger Johansson

Roger Johansson

Senior recruitment and partner

Martin Damberg

Martin Damberg

Senior recruitment and partner

Christina Cajtoft

Christina Cajtoft

Senior recruitment and partner

Malin Classon

Malin Classon

Senior recruitment and partner

Rekryteringskonsulter

Roger Johansson

Roger Johansson

Senior rekryteringskonsult och partner

Martin Dambergs

Martin Dambergs

Senior rekryteringskonsult och partner

Christina Cajtoft

Christina Cajtoft

Senior rekryteringskonsult och partner

Malin Classon

Malin Classon

Senior rekryteringskonsult och partner