Hem / Referenser / Rekrytering av affärsområdeschef för Proton Structure

Rekrytering av affärsområdeschef för Proton Structure

”Nej, det här är inget för mig.” När Finnveden Executive kontaktade Peter Fahar om jobbet som affärsområdeschef för Proton Structure var han inte alls intresserad. Vilken tur att man kan ändra sig…

”När jag insåg vilka otroliga tillväxtmöjligheter som fanns, blev jag intresserad.”

Proton Group är en svensk familjeägd industrikoncern i tillväxt. Strategin är att växa genom att investera långsiktigt i människor, företag och branscher som har potential att utvecklas. I dag har koncernen flera affärsområden med möjligheter att skapa synergier dem emellan: bland annat är man verksam inom ytbehandling, automotive och belysning. Ett av affärsområdena är Proton Structure med fokus på avancerade rörinstallationer för infrastruktur, läkemedels-, livsmedels- samt processindustri.

I takt med att verksamheten växte och omstrukturerades sökte Proton Group en affärsområdeschef för Proton Structure, tillika VD för det nybildade bolaget Weldin Gothenburg. Det man önskade var en erfaren affärsutvecklare som kunde bidra till tillväxt och utveckling inom affärsområdets nisch.

Uppdraget att hitta rätt kompetens gick till Ulrika Danielsson på Finnveden Executive.

Peter Fahar var en av de kandidater som hon hörde av sig till direkt.

”Jag och Ulrika hade kontakt för två år sedan i samband med rekryteringen av en annan tjänst. Jag gick vidare, men sedan när jag träffade företaget så klickade det inte riktigt. Nu skulle hon rekrytera affärsområdeschef till Proton Structure och tycke att jag skulle överväga tjänsten. Min första tanke var att det inte var något för mig. Att gå från ett företag som omsatte närmare en miljard till en omsättning på 50 miljoner och en ganska operativ chefstjänst var inte det jag hade i tankarna”, berättar Peter Fahar.

När Ulrika ringde jobbade han som nordisk Key Account Manager på Peab där han också har verkat som regionchef och arbetschef. Han har även varit distriktschef på Skanska och jobbat som VA-chef i kommunal regi. I botten är han byggingenjör från Chalmers och, visar det sig, en driven entreprenör.

”Även om bygg- och anläggning har varit det genomgående temat så har jag också jobbat inom detaljhandel, bland annat på NK i Göteborg, och på telekomföretag. Dessutom har jag varit egenföretagare och drivit ett antal Pressbyråer.”

Men det var inte bara Peters gedigna erfarenhet från byggbranschens beställar- och entreprenörssidor som gjorde att Ulrika såg Peter som en lämplig kandidat. Hon trodde att Peter Fahar verkligen skulle gilla Proton Group och dess företagskultur.

”Ulrika berättade på ett engagerat sätt om Protons tankar och idéer kring verksamheten. När jag insåg vilka otroliga tillväxtmöjligheter som fanns i affärsområdet så blev jag intresserad. Samtidigt så kände jag mig ganska klar med tjänsten jag hade, det fanns inte så mycket mer att uträtta. Så jag åkte till Värnamo för att träffa koncernchef David Gustafsson och när jag hade gått in genom dörrarna så var det i princip klart.”

Peter Fahar intervjuades av David Gustafsson och delar av ledningsgruppen och det som skulle vara i en timme drog ut till tre.  Det sa bara ”klick”.

Ulrika Danielssons känsla för matchning beskriver Peter Fahar som överlägsen.

”Hon såg att jag och Proton skulle passa ihop. Hon beskrev förtaget på ett bra sätt som väckte mitt intresse och som också visade sig stämma. Ulrika är strukturerad och är bra på att beskriva processen och leda den framåt, så att man känner sig trygg.”

Även en erfaren ledare och affärsman kan behöva lite stöttning i den här typen av process, menar Peter. Peter tycker att Ulrika Danielsson hade en väl utpräglad känsla för både hans och den blivande arbetsgivarens egenskaper. ”Hon visste att jag inte är någon förvaltare, att jag trivs i utmaningarna och att jag inte väljer företag – jag väljer chef.”

Läs mer om chefsrekrytering med Finnveden ›

”Bara för att jag hade bestämt mig för att jag ville ha jobbet så var det ju inte mitt. Jag tycker att Finnveden Executive är mycket proffsiga när det gäller själva genomförandet. Det var många tester och utvärderingar som gjordes innan det var klart. Det var inte lätt på något sätt.”

Peter Fahar

Recruitment consultants

Roger Johansson

Roger Johansson

Senior recruitment and partner

Martin Damberg

Martin Damberg

Senior recruitment and partner

Christina Cajtoft

Christina Cajtoft

Senior recruitment and partner

Malin Classon

Malin Classon

Senior recruitment and partner

Rekryteringskonsulter

Roger Johansson

Roger Johansson

Senior rekryteringskonsult och partner

Martin Dambergs

Martin Dambergs

Senior rekryteringskonsult och partner

Christina Cajtoft

Christina Cajtoft

Senior rekryteringskonsult och partner

Malin Classon

Malin Classon

Senior rekryteringskonsult och partner