”Rätt information vid rätt tillfälle.”

När Vätterleden Invest sökte en stark förändringsledare till formsprutningsspecialisten Euroform vände man sig till Finnveden Executive. Sedan snart ett år tillbaka är Mikko Sorjonen Euroforms nya VD och han är mycket nöjd med rekryteringsprocessen.

”Det var en noggrann, kontrollerad och informativ process. Roger tog verkligen hänsyn till min personlighet och mina behov som kandidat.”

Formsprutningsspecialisten Euroform i Tranås är en av marknadens ledande aktörer med kapacitet att utveckla, formspruta och montera även större detaljer. Majoriteten av kunderna finns inom automotive och tunga fordon, men kompetensen omfattar även andra industrisegment och just nu pågår en breddning av kundportföljen.

Verksamheten har tre tillverkningsenheter: två kompletta produktionsanläggningar för formsprutade plastsystem i Tranås samt en renrumsanläggning i Motala för produktion av medicintekniska detaljer. Euroform Group ägs av Vätterleden Invest som är ett privatägt investeringsbolag med ett genuint intresse för svensk industri och långa affärsrelationer; omsättningen är cirka 165 MEUR.

Energi av utmaningarna

Sedan sommaren 2019 är Mikko Sorjonen ny VD för Euroform med uppdraget att leda ett omfattande förändringsarbete.

”Jag såg annonsen och kände igen mig i beskrivningen. Jag fastnade för att man sökte en stark, resultatorienterad förändringsledare med erfarenhet av produktion. Jag är ingen förvaltare utan får energi av utmaningarna. Euroform har en stor utvecklingspotential och det ska bli väldigt roligt att göra den här resan”, säger Mikko Sorjonen som har en lång karriär inom processindustrin – bland annat som produktionschef vid Stora Ensos massabruk i Hyltebruk och som VD för ett av VIDAs sågverk. Senast kommer han från en tjänst som VD för ett kartongbruk inom Stora Enso-koncernen.

”Jag kommer alltså från den fossilfria sidan och just därför tycker jag att det är extra roligt att få jobba inom plastindustrin. Det finns en stor potential att driva mer hållbara affärer inom vårt segment, framförallt genom att hitta nya, cirkulära lösningar.”

”Ett behagligt sätt att jobba”

Rekryteringsprocessen leddes av Finnveden Executives Roger Johansson.

”Jag upplevde att det var en annorlunda process än de rekryteringar som jag hade varit med om innan. Tempot var kontrollerat, det gick hela tiden framåt men jag kände aldrig att det blev stressat eller förhastat. De olika stegen med första intervju, tester och möte med ägarna hakade i varandra på ett bra sätt. Det var ett behagligt sätt att jobba.”

Att skapa sig en bild av företaget och de förväntningar som finns är inte alltid det lättaste, men Mikko Sorjonen menar att Roger styrde informationsflödet på ett sätt som underlättade processen.

”Vi hade en bra dialog hela vägen. Efterhand som vi kom vidare så fyllde han på med den typ av information som jag behövde – det var rätt information vid rätt tillfälle. Han var också noggrann med att följa upp varje steg och att kalibrera dialogen mellan mig och ägarna på ett professionellt sätt.”

Kandidaten i centrum

En annan positiv överraskning var det genuina intresset för Mikko Sorjonen som kandidat och person, vilket innebar att han fick delta i flera aktiviteter utöver de sedvanliga personlighetstesterna.

”Roger hade en modell som jag fastnade för, och som jag faktiskt har försökt plocka upp själv i olika sammanhang. Det var ett reflektionstest där jag fick reflektera över mitt liv, från barndomen och fram till nu. Syftet var att komma fram till vilket fokus jag har som person, vad som är viktigt för mig i livet – och hur det påverkar mig i min profession. Det här är ju inget sju till fyra jobb, utan man lever verkligen med uppdraget, och den här modellen visade tydligt att det passar mig. Jag lärde känna mig själv lite mer genom den processen, det var väldigt intressant.”

Ring oss Följ oss